Każdy wie jaki dziś dzień! Na ulicach zauważyłam wiele osób zajadających pączki :) Po powrocie do domu z uczelni zachciało mi się faworków. ...

Na tłusto!

By 18:36 ,

Każdy wie jaki dziś dzień! Na ulicach zauważyłam wiele osób zajadających pączki :) Po powrocie do domu z uczelni zachciało mi się faworków. Sięgnęłam więc po ulubiony, włoski przepis na faworki, a więc bez śmietany. Wydają mi się bardziej kruche i mniej "zapychające".










Składniki:
- 60 g masła
-1 całe jajko, 4 żółtka
- około 450g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- łyżkę octu
- 2 łyżki cukru
+ Olej do smażenia i cukier puder do posypania :)

Masło najlepiej roztopić przed zagniataniem ciasta, a gotowe ciasto odłożyć do lodówki przed wałkowaniem. Z tych składników wychodzi duża miska faworków, myślę że w sam raz dla całej rodziny ;) Ja będę musiała samotnie się z nimi zmierzyć, bo mąż trzyma wagę przed zawodami, a Muffinka nie przepada, za to pomogła mi w zmywaniu ;)





To pozostaje nam trochę przytyć ;)


You Might Also Like

20 komentarze

  1. jak to zrobię mojemu narzeczonemu to chyba umrze ze szczęścia:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam dziś faworki :D trzy wielkie michy czekają, ciekawe kiedy to zjemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam :D cudowny kocur <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie to wygląda :-) Ja niestety nie jadlam dzisiaj nic tlustego :-( Jutro moze nadrobie :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię faworki, ale dawno ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam zawsze kupne zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moja mama robi najlepsze faworki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja wczoraj też robiłam faworki
    bardzo lubię je a nie na widzę pączków !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja mimo wszystko postawiłam na pączki :) ale moja mama zawsze robiła faworki, dlatego to taki "smak dzieciństwa" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że dobrze świętowałaś tłusty czwartek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniammm smaka mi zrobiłaś:)
    zapraszam do mnie http://vougelisha.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjnie! :) Życzę przyjemnego weekendu!

    Ps. Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój nowy post o trendach w makijażu w nadchodzącym sezonie :)

    Pozdrawiam ciepło,
    Michalina.
    www.soinspiring.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu, bo też zachciało mi się faworków na tłusty czwartek i chętnie wypróbowałabym jakiś inny przepis niż ten tradycyjny :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja w tym roku wyjątkowo nie jadłam żadnego pączka :)
    Faworki uwielbiam ! Moja mama robi przepyszne ;) Z tego co widać na zdjęciu wyszły Ci wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też robiłam faworki,ale wyszły karłowate bo źle zrobiłam ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania. Odwiedzam wszystkich komentatorów. Dziękuję za każdą obserwację ;)